/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a pőre karbon Koenigsegg

2018. december 11. 12:40   |   Autoblog
címkék:  

A Koenigsegg megalkotta történetének legextrémebb külsejű autóját. A Koenigsegg Naked Carbon, azaz meztelen karbon (KNC) karosszériájú Regera az első a világon, melynek külső szénszálas elemei nélkülöznek mindenfajta bevonatot. A hatás elképesztő.

A Koenigsegg kétféle módon felületkezeli a szénszálas elemeket. A karosszériaelemeket általában homokszórják, majd színre festik vagy lakkozzák, illetve a kettő kombinációját alkalmazzák. Ugyanakkor a motortérben és a belső térben található karbon alkatrészek esetében a vékony epoxy bevonatot is lecsiszolják, természetes, fénymentes felületet hagyva. A KNC Regera minden külső karosszériaeleme is ilyen, azaz sem lakk, sem más bevonat nem fedi a darabokat.

Az autokláv kemencében kezelt karbon darabok minden esetben kapnak egy vékony epoxy védőréteget, ám a KNC esetében ezt körültekintő módon, kézzel lecsiszolják. Vigyázni kell, hiszen egyetlen erősebb mozdulat, és megsérül a jól látható szövési minta. A nyers karbon karosszériás Regera elképesztően néz ki. Fémes hatású, grafitszürke színű, s a ráeső fény minden egyes karbonszálat tökéletesen megmutat.

A Koenigsegg már évek óta tökéletesíti a KNC eljárást, felnik, légterelő szárnyak, splitterek, spoilerek és kormánykerekek esetében már többször alkalmazta. Mielőtt azonban egy komplett autót is megépített volna ezzel a módszerrel, a mintákat alaposan letesztelte. Extrém melegnek és hidegnek tette ki a mintadarabokat, azokat évekig a szabad ég alatt tartotta. Kiderült, hogy a nyers karbon felület keményebb és ellenállóbb, mint a lakkozott. Ráadásul súlyt is megtakarít, a KNC Regera például 20 kilogrammal könnyebb egy normál modellnél.

Az első KNC kivitelben készült svéd hiperautót a Koenigsegg új svájci dealere, a márciusban, a Genfi Autószalon után nyitó Carage rendelte magának. A gép minden bizonnyal elviszi majd a showt, hogy némi képzavarral éljünk.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/