/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Massa nyert, Hamilton történelmet írt

2007. április 15. 17:53   |   Autoblog
címkék:  

A Ferrari brazil pilótája az évad első győzelmét aratta, de Lewis Hamilton sem szégyenkezhet a második helyével. A dobogó harmadik fokára Kimi Raikkönen állhatott fel.

A Bahrein-i Nagydíjon végleg bezárult az olló a McLaren-Mercedes, valamint a Ferrari között. A két istálló egymás nyakában versenyezheti végig az évet. Talán a BMW-Sauber az egyetlen, amely még minimálisan beleszólhat a két erő kakaskodásába. A Renault-t egyelőre jószerivel leírhatjuk. Fisichella és Kovalainen sem képes maradandóra, és úgy tűnik, hogy nem ők felejtettek el versenyezni, hanem az autó harmatgyenge. Igaz a futamon Fisichella-t úgy bebőrözte Coulthard, hogy Flavio Briatore rádión szólt az olaszra, hogy most már produkáljon valamit, mert nagy bajok lesznek. Na de ne menjünk előre, nézzük, hogy mi is történt Bahrein-ben.

A rajtnál Massa jött el a legjobban, de Hamilton is nagyon ügyesen védte a második helyét. Kimi Raikkönen ugyanezt már nem mondhatta el magáról. A finn jóval rosszabban kapta el a startot, mint a mögötte induló Alonso, aki a kör közepén el is ment a Ferrarit terelgető Jégember mellett. Nem sokkal később Button, és Speed is megállt a pályán, miután kilökték őket ezért újraindították a mezőnyt, amely már a megváltozott Massa, Hamilton, Alonso, Raikkönen sorrendben vágott neki az 57 körnek. Massa és Hamilton azonnal elkezdte a leszakadást az őket üldözőktől, és Raikkönen legnagyobb bánatára Alonso élő védőfalat vont maga köré, amivel akadályozta a gyorsabb Ferrarit a tovahaladásban.

A 19. körben alig egy másodperccel Massa mögül kihozták Hamiltont a box-ba, ahol a kerékcsere mellett csordultig töltötték a versenyautót üzemanyaggal. Egy körrel később a Ferrari is tappancsokat cserélt, de közel sem kapott a tűzpiros autó annyi naftát, mint ezüstnyíl társa. A két versenyző a kiállás után nem cserélt helyet, sőt Massa a rövidebb box miatt kényelmes előnyre tett szert. Ugyanezt játszotta el Raikkönen és Alonso egymással, azzal a különbséggel, hogy a finn meg tudta előzni a kiállós játékban a spanyolt.

 Miközben a nagymenők egymást üldözték, a verseny nem is róluk szólt, hanem a mostanában hajmeresztőket hibázó skót David Coulthardról.  A Red Bullos a huszonegyedik helyről rajtolva fantasztikus sorozatot produkálva egészen a hetedik helyig tört előre. Fisichellát a Renault-ban úgy hagyta ott, hogy az olasz jobb ha a sarokba vonul, és elgondolkodik a történteken. Még bele is nézett a tükörbe, és megnyugodott, hogy a skót nem tudja megfogni a kanyarnál….

Eközben azért elől is zajlottak az események. Heidfeld szélárnyékba került, és többé nem is szakadt le Alonsóról, és a spanyolnak nem volt más lehetősége, elengedte a gyorsabb németet.

Az élen nem történt változás. Nem jött be a McLaren taktikája, hogy majd a sokáig kinn maradó Hamilton a második kiállásnál megelőzi Massát, ugyanis a lomha autóval olyan hátrányt szedett össze, hogy azt egy futam alatt nem dolgozta volna le.

A 37. körben sajnos megtörtént az, amire mindenki számított. Coulthard autója nem bírta a megterhelést, és elfüstölt. A skót pontszerző helyről esett ki, de ismét megmutatta, hogy annak idején miért is versenyezhetett a McLaren-Mercedesnél.

A verseny vége felé úgy tűnt, hogy a McLarennél oly mértékben elszámították magukat, hoy nem hogy az első, de még Hamilton második helye is veszélybe került. Raikkönen szépen lassan megérkezett a brit mögé, és az újoncnak  már a második helyért is aggódnia kellett. A kerékcsere után azonban a keményebb keverék nem feküdt a Ferrarinak, aki szépen lassan elmaradozott Hamilton mögött. A futam végén már nem volt miért izgulni. Massa három és fél másodperces előnnyel megnyerte a Bahrein-i Nagydíjat, és így tovább élteti világbajnoki címre vonatkozó esélyeit. Hamilton pedig történelmet írt. Nem is akármilyet. Ő az első újonca a Formula-1-nek, aki az első három futamán mindig a dobogón végzett.

A világbajnokság összetett állásában hármas holtverseny alakult ki. Alonso, Raikkönen, és a történelmet írt Hamilton 22 ponttal várja a folytatást.


Bahrein-i Nagydíj

1. F. Massa brazil Ferrari 1:32:27.515 ó
2. L. Hamilton brit McLaren-Mercedes + 2.359
3. K. Raikkönen finn Ferrari + 10.839
4. N. Heidfeld német BMW-Sauber + 13.831
5. F. Alonso spanyol McLaren-Mercedes + 14.426
6. R. Kubica lengyel BMW-Sauber + 45.529
7. J. Trulli olasz Toyota + 1:21.371
8. G. Fisichella olasz Renault + 1:21.701
9. H. Kovalainen finn Renault + 1:29.411
10. N. Rosberg német Williams-Toyota + 1:29.916
11. A. Wurz osztrák Williams-Toyota + 1 kör
12. R. Schumacher német Toyota + 1 kör
13. R. Barrichello brazil Honda + 1 kör
14. C. Albers holland Spyker F1-Ferrari + 2 kör
15. A. Sutil német Spyker F1-Ferrari + 4 kör


Kiestek:

A. Davidson brit Super Aguri-Honda + 6 kör 
M. Webber ausztrál Red Bull-Renault + 16 kör 
D. Coulthard brit Red Bull-Renault + 21 kör 
T. Szato japán Super Aguri-Honda + 23 kör 
V. Liuzzi olasz Scuderia Toro Rosso-Ferrari + 31 kör 
J. Button brit Honda + 57 kör 
S. Speed amerikai Scuderia Toro Rosso-Ferrari + 57 kör 


Az összetett állása:

1. F. Alonso spanyol, McLaren-Mercedes 22 pont
2. K. Raikkönen finn, Ferrari 22
3. L. Hamilton brit, McLaren-Mercedes 22
4. F. Massa brazil, Ferrari 17
5. N. Heidfeld német, BMW-Sauber 15
6. G. Fisichella olasz, Renault 8
7. J. Trulli olasz, Toyota 4
8. R. Kubica lengyel, BMW-Sauber 3 ű
9. N. Rosberg német, Williams-Toyota 2
10. H. Kovalainen finn, Renault 1
11. R. Schumacher német, Toyota 1
12. A. Wurz osztrák, Williams-Toyota 0
13. M. Webber ausztrál, Red Bull-Renault 0
14. R. Barrichello brazil, Honda 0
15. T. Szato japán, Super Aguri-Honda 0
16. J. Button brit, Honda 0
17. S. Speed amerikai, Toro Rosso-Ferrari 0
18. V. Liuzzi olasz, Toro Rosso-Ferrari 0
19. A. Davidson brit, Super Aguri-Honda 0
20. A. Sutil német, Spyker-Ferrari 0
21. D. Coulthard brit, Red Bull-Renault 0
22. C. Albers holland, Spyker-Ferrari 0


A konstruktőri cím állása:

1. McLaren-Mercedes 44 pont
2. Ferrari 39
3. BMW-Sauber 18
4. Renault 9
5. Toyota 5
6. Williams-Toyota 2
7. Red Bull-Renault 0
8. Honda 0
9. Super Aguri-Honda 0
10. Toro Rosso-Ferrari 0
11. Spyker-Ferrari 0

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/