/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

20 perc alatt tele a világ leggyorsabban tölthető autójának akkuja

Az amerikai Lucid Motors az Air nevű e-szedánnal kívánja legyőzni a Teslát az elektromos autók versenyében. A modell egyik különlegessége, hogy 20 perc alatt 480 kilométeres hatótávot képes magába szívni, csúcstöltéssel pedig percenként akár 32 km-t.

A Lucid Motors hamarosan bemutatja a világ leggyorsabban tölthető autóját az Air személyében.

Az elektromos szedán szeptember 9-én mutatkozik majd be, s a gyártó ígérete szerint 300 mérföldes, azaz 482 kilométeres hatótávolt lehet belepumpálni mindössze húsz perc leforgása alatt.

Ez legfőképp a 900V+-os elektromos rendszernek, az egyedi lítium-ion akkumulátor celláknak és a különleges hűtőrendszernek köszönhető. A 300 kW-ot elérő csúcstöltéssel ráadásul percenként 20 mérföld, azaz 32 kilométer is adagolható a telepbe, amely abszolút rekordnak számít. A maximális hatótáv egyébként 400 mérföld, vagyis 643 kilométer feletti. Az egy töltéssel megtehető leghosszabb utat persze eléggé visszafogott vezetéssel lehet csak elérni, így ez esetben nem érdemes próbálgatni az impozáns menetteljesítmény-adatokat, melyek a következők: gyorsulás álló helyzetből 60 mérföld / órás (96 km/óra) tempóra 2,5 másodperc, végsebesség 200 mérföld / óra (= 322 km/ó).

A modell nem a kispénzű emberek közlekedési eszköze lesz, mert habár a várható eladási árat még nem ismerjük, minden adatában túlmutat a mai napig etalonnak számító Tesla Model S értékein – márpedig az sem olcsó mulatság. Az eladást megkönnyítendő, a Lucid az Electrify Americával összefogva az Egyesült Államokban három évig ingyenes töltést tesz elérhetővé utóbbi cég állomásain azok számára, akik beruháznak az Air nyújtotta futurizmusba. A cég pedig elég komolyan veszi a töltőhálózat kiépítését és folyamatos fejlesztését, jelenleg már 350 kW-os töltőket is találni az ő üzemeltetésükben. Aki azért aggódna, hogy állandóan foglaltak lesznek ezek az állomások, jó hír, hogy az autó maga képes lesz megtalálni a hozzá legközelebb eső, szabadon álló töltőt országszerte.

Az otthontöltőknek a gyártó kifejlesztette a Lucid Connecting Home Charging Stationt. Ennek alkalmazásával kétirányú töltés is lehetséges, azaz mini erőműként is használhatják autójukat a tulajdonosok, hogy például áramkimaradás esetén ne kelljen a hiba elhárítására várniuk. A hagyományos töltőoszlopokhoz a CCS szabványú kábellel lehet majd kötni a masinát, így 19,2 kW AC táplálás érhető el.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/