/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Az FIA elnöke is véleményt nyilvánított a túl hosszú versenynaptárral kapcsolatban

2024. október 16. 10:08   |   Autoblog
címkék:  

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem elégedett a jelenlegi F1-es naptár hosszával, mivel annak bővítése logisztikai problémákat okozna.

Mohammed Ben Sulayem, az FIA elnöke kiemelte azokat a nehézségeket, amelyeket az F1-es naptár bővítése jelentene.

Az F1-es menetrend már egy ideje vitatott kérdés, sokan úgy vélik, hogy a 24 versenyhétvége – amely immár hat sprintversenyt is tartalmaz – túl hosszú.

A csapatok egyre inkább megoldásokat keresnek a személyzet terheinek csökkentésére, és a versenyzők is nyíltan beszélnek a problémáról.

Néhányan, például Sergio Pérez, úgy érzik, hogy a jelenlegi versenynaptár túl sok, és arra késztetheti őket, hogy fontolóra vegyék a visszavonulást a bajnokságtól.

Mások inkább azokért aggódnak, akik nem élvezik ugyanazt a kényelmet, mint a versenyzők, különösen, ha az utazásokat és a családtól távol töltött időt is figyelembe vesszük.

Az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali nem gondolja, hogy a 24 verseny túl sok lenne, és szeretné, ha a sorozat továbbra is ezen a szinten maradna.

A Concorde Egyezmény maximum 25 nagydíjat engedélyez szezononként, és jelentős a kereslet a naptárba való bekerülés iránt, Dél-Afrika például azért küzd, hogy több mint 30 év után visszatérjen az F1 a kontinensre.

Argentína is felmerült lehetséges helyszínként Franco Colapinto korai sikerei nyomán, míg Dél-Korea is a visszatérésért harcol. Azonban a versenynaptár bővítése logisztikai problémákat is felvetne az FIA számára.

„Átlépnénk egy határt, ahol már két csapatra lenne szükség, ezt nem tudjuk megoldani [több versennyel]” – mondta Ben Sulayem az Autosportnak, amikor a 25 futam maximumáról beszélt. „Logisztikai szempontból két csapatot kellene alkalmaznom.”

„Képesek a versenyzők elviselni ezt? Csak szeretném tudni. Legyünk ésszerűek és logikusak ebben. Képesek a versenyzők ezt fizikailag és mentálisan elviselni? Ezt meg fogom kérdezni a versenyzőktől. És mi van a csapatokkal?”

„Ami az FIA-t illeti, nem tudjuk ezt egy csapattal megoldani. A személyzet esetében forgó rendszerben két csapatra lenne szükség a helyszínen.”

348359237_194584576865971_737591371719142130_n

Ben Sulayem gyorsan elismerte azonban, hogy az F1 nem törekszik több versenyre, és megerősítette, hogy ő sem állna a bajnokság útjába, ha az a Concorde Egyezmény által meghatározott maximumra akarna bővülni.

„Soha nem jöttek vissza azzal, hogy ‘Ó, nekünk több kell’. Egyáltalán nem tették ezt. Ők a minőséget keresik, és ezért van ilyen jó kapcsolatunk velük” – magyarázta a 62 éves vezető.

„Úgy értem, nem fogom megakadályozni őket, hogy 25-re menjenek, mert joguk van hozzá, rendben? [Végső soron] ez rajtuk múlik.”

“De ők azok, akik nem akarnak most több nagydíjat hozzáadni. Mert tudják, hogy ez akkor már kimerültség kérdése lesz. Tehát megvannak a saját okaik [hogy 24-nél maradnak].”

Fotó és borítókép: Tóth Zsombor/Sport365

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/