/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Dakar: 10. nap – ismét búcsúzott egy magyar

2007. január 16. 09:06   |   Autoblog
címkék:  

A remekül szereplő magyarok közül tegnap technikai probléma miatt Dési János feladta a további küzdelmeket.

A motorosoknál borult a papírforma. Az összetettben vezető Marc Coma majdnem nyolc perces hátránnyal mindössze a harmadik helyen ért célba. Először Janis Vinters, majd hét és fél percre rá Cyril Despres érkezett be előtte. Kátai Péter a fránya technika bohóckodásával -tönkre ment kuplung – teljesítette a távot. Nem is akárhogyan, a magyar fiú a 26. helyen ért Némába. Viszont Dési Jánosért sajnos csak tegnapig szurkolhattunk, ugyanis a cél előtt nem sokkal jelezte, hogy valami eltört a motorjában. – később kiderült a lengővilla – és fel kell adnia a versenyt.

A nagyágyuknál Esteve Pujol megint nem tudott maradandót alkotni, így ő már valószínűleg nem szólhat bele komolyabban a címbe. Igazából erre egyelőre senkinek sincs sok esélye, mert Coma több mint egy órás előnnyel vezeti a névsort.

Az autósok mezőnyében a Volkswagen “elhalálozott”. Mind Sainz, mind pedig a napot vezető pozícióból kezdő De Villiers is lemondhat Dakaros álmairól. De Villiers autója a nap folyamán egyszerűen kigyulladt és még most sem tudni, hogy a szerelők helyre tudják-e rakni a négykerekűt. Sainz-ot sem fogadta magába a tegnapi szakasz. Ő elektronikus hiba miatt mindössze a 94. helyen ért célba több mint hat órás pluszt összeszedve.

A nap nyertesei az eddig hallgató Mitsubishik voltak. Igaz az első helyen Schlesser ért célba az átalakított Forddal, de a 2-5 helyen kizárólag Mitsubishivel közlekedő párosok értek célba. Köztük harmadik lett Peterhansel, aki ezzel az élre ugrott. Legnagyobb riválisa, a szintén francia Alphand most előtte végzett és az összetettben is mindössze 7:50 perccel van lemaradva. A Tichit és Néma közti szakaszon teljes volt a francia uralom. Meglátjuk, hogy a két nagy vesztesben mennyi tartás van, és hova jutnak a Dakar végéig a Volkswagennel.  

Nincs még vége a versenynek, de ha össze is kapjuk magunkat, csak a dobogóban reménykedhetünk, a győzelemben nem – mondta a kétszeres rali világbajnok Sainz, akinek a kormánya akkor mondta fel a szolgálatot, amikor előzni próbálta Peterhanselt. – Nem tudom, mi történt, vasárnap, biztos, ami biztos, kicseréltük a kormányművet, amely ma tönkrement. A legbosszantóbb, hogy ez a szakasz nagyon feküdt nekünk.” – nyilatkozta Sainz

A mondatokban van igazság, hiszen sokáig Sainz simán vezetett a szakaszon, de hát ezért szép a Dakar…

A magyaroknál Palik tovább folytatta a száguldozást és a nagyon előkelő 29. helyen zárta  a napot. “Egyszer vettem a bátorságot, hogy keresztbe csúsztassam az autót, Gabi rögtön rám szólt, hogy lefordul a gumi a felniről. Visszavettem a tempóból, de így is kalandban volt részünk. Néhány kilométer múlva ugyanis az út közepén állt az egyik lett Oscar nyitott ajtóval, mellette egy quados nézelődött. Előlünk éppen akkor húzódott le valaki, úgyhogy nem volt más választásom, valahogy helyet kellett találni magunknak. Két lehetőség volt: vagy áthajtok a quadoson, vagy még nagyobbra nyitom az Oscar ajtaját.”

Szalayék már nem úszták meg ilyen könnyen a hétfői napot. A rajt után nem sokkal egy hatalmas sziklára hajtottak, ami kivágta mindkettő hátsó kereket. Ezzel el is fogyott az összes pótkerék és Szalay nagyon óvatosan vezette az Opelt, nehogy még egyszer órákat keljen várni a szerviz kamionra gumi reményében. Ez sok időbe került, ezért is végzett “csak” a 48. helyen a páros.

A kamionosok között kivételesen nem Stacey volt a leggyorsabb. Honfitársa, Wulfert Van Winkel 6:47 óra alatt repítette a célba monstrumát. Mögötte 12:30 perccel ért célba Stacey, aki még így is több mint három órával vezet összetettben. A harmadik helyen a cseh Ales Loprais végzett a TATRA-val. A magyar versenyzők közül Darázsi Zsolt, Szalai Norbert, Laklóth Aladár-trió fantasztikusan versenyezve a 16. helyen értek célt, és így az összetettben is feljöttek a 17. helyre. Szallerék a 24., míg Szobiék a 27. helyen zárták a napot.


A 10. nap eredményei

Autósok: 1. Schlesser, Debron (francia, Schlesser-Ford) 5:32:03 óra, 2. Alphand, Picard (francia, Mitsubishi) 13 másodperc hátrány, 3. Peterhansel, Cottret (francia, Mitsubishi) 4:14 p h., …29. Palik, Darázsi (magyar, Nissan) 1:51:44 ó h., …48. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel) 2:37:52 ó h.

Motorosok: 1. Vinters (lett, KTM) 6:08:51, 2. Despres (francia, KTM) 7:31 p h., 3. Coma (spanyol, KTM) 7:53 p h., …26. Kátai (magyar, KTM) 1:10:46 ó h.

Kamionosok: 1. Van Ginkel, Tijsterman, De Rooy (holland, Ginaf) 6:47:47, 2. Stacey, Gotlib, Der Kinderen (holland, belga, holland, MAN) 12:28 p h., 3. Loprais, Gilar, Jacquot (cseh, cseh, francia, Tatra) 13:20 p h., …16. Darázsi, Laklóth, Szalai (magyar, MAN) 2:15:50 ó h., …24. Szaller, Pócsik, Fasko (maygar, MAN) 2:57:21 ó h., …27. Szobi, Jobbágy, Éder (magyar, MAN) 3:18:20 ó h.


Az összetett állása a 10. nap után

Autósok: 1. Peterhansel, Cottret 33:43:23, 2. Alphand, Picard 7:50 p h., 3. Al Attiyah, Guehennec (katari, francia, BMW) 1:23:21 ó h., …26. Palik, Darázsi 12:11:51 ó h., …40. Szalay, Bunkoczi 15:41:24 ó h.

Motorosok: 1. Coma 36:41:31, 2. Despres 54:36 p h.., 3. Casteu (francia, KTM) 1:11:15 ó h., …22. Kátai 7:51:28 ó h.

Kamionosok: 1. Stacey, Gotlib, Der Kinderen 38:36:01, 2. Margyejev, Beljajev, Nyikolajev (orosz, Kamaz) 3:07:11 ó h., 3. Van Ginkel, Tijsterman, De Rooy (holland, Ginaf) 4:18:54 ó h., …17. Darázsi, Laklóth, Szalai 15:13:24 ó h., …22. Szobi, Jobbágy, Éder 17:42:57 ó h., …27. Szaller, Pócsik, Fasko 20:44:02 ó h.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/