/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Felfrissül a Porsche Taycan

2021. augusztus 26. 16:40   |   Autoblog
címkék:  

A Taycan és a Taycan Cross Turismo átfogó változásokkal kezdi meg az új modellévet szeptembertől. A műszaki fejlesztéseknek köszönhetően az elektromos sportautó hatótávja megnövekedett. Bent fontos újdonság az Android Auto teljes körű integrációja, valamint a távirányítható parkolás funkció megjelenése. Rendhagyó és egyéni színválasztás is elérhetővé vált, például ezentúl a Taycan választható a ’90-es éveket idéző klasszikus Rubystar vagy fényes méregzöld árnyalatban.

Az új modellévbe tartozó Taycan nem került külön homologizációra, így nem születtek új WLTP hatótávolsági értékek. Ettől függetlenül elmondható, hogy valós használati körülmények között a legújabb verzió jobban teljesít a hétköznapokban. A kiterjedt technológiai fejlesztések megvalósítása révén ugyanis növekedett a hatótáv. Az összkerékhajtású változatoknál Normal és a Range üzemmódokban, részterhelésen az első elektromotor szinte teljesen lekapcsolódik és nem vesz részt a hajtásban. Mindemellett egyik tengely sem fogyaszt energiát, amikor az autó vitorlázik vagy egy helyben áll.

Ez a fajta elektromos szabadonfutó funkció tovább csökkenti a veszteségeket. A motorok szükség esetén milliszekundumokon belül újra beszállnak a hajtásba, amint a vezető nagyobb teljesítményt igényel vagy vezetési üzemmódot vált.

A hőmenedzsment, valamint a töltési funkciók is további fejlődésen mentek át. A Turbo Charging Planner révén a nagyfeszültségű akkumulátor a továbbiakban a korábbihoz képest magasabb hőmérsékletet is elérhet. Mindez azt jelenti, hogy hamarabb elérhető és gyorsabban történik a gyorstöltés. Emellett az elektromos alkatrészekben töltés során keletkező veszteséghőt nagyobb mértékben használja fel a rendszer az akkumulátor hőszabályozására.

Az új Remote Park Assist opciónak köszönhetően elérhetővé vált az okostelefonról vezérelt parkolási manőverezés, azaz a beparkolás és a parkolóhelyről való kiállás, úgy, hogy a vezetőnek nem kell a kormány mögött ülnie. Ez az automatikus irányítási funkció mind párhuzamos, mind merőleges parkolások, továbbá garázsok esetén is elérhető. Az asszisztens automatikusan felismeri a parkolóhelyet és felméri a területet a jármű ultrahangos érzékelőinek, valamint kameráinak használatával.

Amennyiben elegendő hely áll rendelkezésre, a vezető elindíthatja a parkolás folyamatát a Porsche Connect alkalmazásban és kiszállhat az autóból. A vezető folyamatosan felügyeli a parkolási folyamatot azzal, hogy megnyomja és nyomva tartja a gombot az alkalmazás okostelefonos kezelőfelületén. A Remote Park Assist funkció önállóan átveszi a kormányzást és vezérli a jármű előre, illetve hátra történő mozgását. Amint a vezető felengedi a gombot, a Taycan azonnal megállítja a parkolási manővert.

A Porsche Communication Management (PCM) hatodik generációját kapják a Taycan modellek már a típus bemutatása óta. A tisztán elektromos sportautó a kezdetektől fogva a kommunikáció úttörője, aminek első lépcsőfokát az Apple Music és az Apple Podcasts maradéktalan integrációja jelentette. Most már az Android Auto is beépült a PCM rendszerébe, emellett továbbra is elérhető az Apple CarPlay támogatás. Ez azt jelenti, hogy már a Google Android operációs rendszert futtató okostelefonok is teljes támogatást élveznek. A vezetés biztonságát nem befolyásoló alkalmazások és egyes okostelefon funkciók most már használhatók a PCM 6.0 vagy a Google Assistant hangvezérlésével is.

A Voice Pilot hangasszisztens ezentúl még hatékonyabban képes megérteni a hétköznapi nyelven intézett hangparancsokat. Az elrendezés és az operációs rendszer is tovább finomodott: most már öt menüpont áll rendelkezésre a korábbi hárommal szemben a központi kijelző bal oldalán, továbbá az ikonok egyéni ízlés szerint rendezhetők.

A 90-es években a Porsche számos kifejezetten élénk és színes fényezést kínált modelljeihez. Ezek hamar kultusszá váltak a márka rajongónak körében, és manapság talán még népszerűbbek az olyan klasszikusokon, mint a 964-es 911 generáció. Ezek a szemet gyönyörködtető fényezések most visszatérnek. A Porsche Exclusive Manufaktur folyamatosan fejlődő személyre szabási stratégiájának részeként a Taycan most már elérhető Paint to Sample és Paint to Sample Plus fényezésekkel is a szériában szereplő 17 árnyalat mellett.

Az első opció jelenleg 65 további színből enged választani. Ezek között szerepel a holdfénykék metál, a méregzöld, a Rubystar, a riviéra kék és a viola metál, amelyek szorosan kapcsolódnak a márka történelméhez. Továbbá a Paint to Sample Plus opció teljes szabadságot nyújt a vásárlóknak a színválasztás folyamatában, lehetővé téve, hogy kedvenc tárgyaik színéhez igazodó Taycan mellett döntsenek.

Az utóbbi hónapokban kifejezetten nagy népszerűségnek örvendhetett a Taycan. Csak 2021 első félévében mintegy 20 000 autó kelt el, ez a szám már meghaladja a 2020-as teljes év eladási számait. A Taycan ezzel olyan kelendővé vált, mint a 911.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/