/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A leggyorsabb Jaguar: 363 km/óra

2009. január 20. 17:45   |   Autoblog
címkék:  

Az XFR prototípuson a motortuning mellett csak a kötelező módosításokat végezték el, melyek a légellenállást és a biztonságot érintették.


A Bonneville-i sóstó kiszáradt medrében egy szériaközeli Jaguar XFR modellel megdöntötték a márka eddigi sebességrekordját, melyet 1992-ben egy XJ220 sportkocsival állítottak be (349,188 km/óra). Az új rekord 363,188 km/óra, melyet egy feltuningolt, de nem átépített motoros XFR prototípussal értek el. A kocsit a Jaguar új 5 literes feltöltött V8-as aggregátja hajtotta, melynek csupán szívó- és kipufogóoldalát nyitották meg, valamint emelték a kompresszor töltőnyomását és átprogramozták a vezérlést. A belső motoralkatrészekhez nem nyúltak, sőt, a rekorder autó hatfokozatú automata váltóművét is – az áttételekkel együtt – meghagyták szériaállapotában.


Az XFR prototípuson az említett motortuning mellett csak a kötelező módosításokat végezték el, melyek a légellenállást és a biztonságot érintették. Persze azért a kormányzáson, az útfogáson és a fékteljesítményen is javítottak, de csakis Jaguar technológiákat használtak (pl. adaptív futómű és elektronikus differenciálmű). A kocsi volánja mögött Paul Gentilozzi ült, a Rocketsports Racing tulajdonosa, aki 2001 és 2006 között az amerikai Trans Am versenysorozatban ötször vitte győzelemre Jaguar XKR versenyautóját.

Galéria megtekintése

Nagyítás A szériaváltozat – galéria!


Időközben, Detroitban bemutatkozott a sorozatgyártású XFR is, mely 510 lóerőt és 625 Nm nyomatékot állít a pilóta szolgálatába. A bivalyerős masina 4,9 másodperc alatt gyorsít fel 100 km/órára és rugalmassága is kitűnő, 1,9 másodperc alatt felér 80-ról 112 km/órára. Végsebessége elektronikusan limitált 250 km/óra. Az XFR kívülről átszabott lökhárítóiról, kiszélesített küszöbidomairól, zsalus motorháztetejéről, négy kipufogócsövéről, szolid hátsó légterelőjéről, négy kipufogócsövéről és egyedi 20 colos kerekeiről ismerhető fel. Utasterében is egyedi felszereléseket találunk. Március végén kerül a márkakereskedésekbe.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Oldal tetejére

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/