/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Súrlódásmentes közlekedés – tippek a váltóolajról

2020. szeptember 11. 18:50   |   Autoblog
címkék:  

A váltóolajról és annak használatáról rengeteg kérdés merül fel az autó tulajdonosokban. A Total szakemberei most megválaszolják a legfontosabbakat. Jó tanácsok nem csak kezdőknek.

Miért van szüksége az autójának váltóolajra?

A váltóolaj az autó sebességváltó rendszereinek integritásáról és kenéséről gondoskodik. Ilyen például az erőátvitel-rendszer, a kézi sebességváltó vagy a differenciálmű.

Az autójában található sebességváltó rendszerekben sokat érintkeznek egymással fémek, az eközben keletkező hő következtében az alkatrészek elhasználódnak. A váltóolaj segíti a mozgó alkatrészek védelmét azzal, hogy csökkenti a súrlódást és elvezeti a keletkező hőt. Az autó váltóolajának időszakos cseréje létfontosságú karbantartás, amely meghosszabbítja az autó élettartamát és segít elkerülni a költséges, váratlan javításokat.

Mire használják a váltóolajat?

A váltóolaj egy sebességváltókban, kézi sebességváltókban, differenciálművekben, váltóművekben történő használatra tervezett kenőanyag. A hajtóműolaj segíti a sebességváltó zökkenőmentes működését. Ennél is fontosabb, hogy megvédi autója sebességváltójának kritikus belső alkatrészeit a kopástól és a hőkárosodástól.

A nem megfelelő kenés a fontos hajtáslánc alkatrészek súrlódását, korrózióját, elszennyeződését és kimaródását eredményezheti. Ez az elhasználódás veszélyezteti az autója teljesítményét és végül költséges javításokhoz vezet. A váltóolaj és a motorolaj nem egy és ugyanaz, nem cserélhetők fel egymással. A váltóolajat kifejezetten a sebességváltóban való felhasználásra alakították ki. A motorolaj …. értelem szerűen… motorokhoz készült.

Honnan tudja, hogy melyik váltóolajat használja?

Ellenőrizze a járműve kézikönyvét! A váltórendszer specifikációja autóként különbözik. A rossz váltóolaj használata gyenge teljesítményt, sőt a belső alkatrészek sérülését eredményezheti, ezért fontos, hogy az autógyártó által ajánlott váltóolajat használja.

Mi történik, ha nem cseréli ki a váltóolajat?

Ha nem cseréli le a váltóolajat a gyártó által javasolt menetrend szerint, akkor kockáztatja, hogy a sebváltójában és más váltórendszerekben különböző sérülések keletkezzenek. Ez azt jelentené, hogy meg kell javíttatnia és ki kell cseréltetnie az alkatrészeket, amely jelentős költségekkel jár.

A váltóolaj idővel megromlik. A kézi váltókban és más sebességváltó rendszerekben fém részek érintkeznek egymással. A természetes súrlódás ezeket a mozgó alkatrészeket lecsiszolja és apró fémrészecskék halmozódnak fel lassan a váltóolajban. Ezek a tényezők rontják a sebességváltó olaj kenési tulajdonságait, tehát ha a váltóolajat nem ürítik le és cserélik rendszeresen, akkor az lerövidíti a sebességváltó élettartamát.

Milyen gyakorisággal kell váltóolajat cserélni?

Először érdemes megnézni az autó kézikönyvét, de ha Ön normál körülmények között vezeti az autóját, akkor automata váltó esetében érdemes olajat cserélni 48 000–80 000 kilométerenként, kézi váltó esetében pedig 96 000-160 000 kilométerenként. Ha rendszeresen kemény körülményeknek van kitéve az autója, például vontatás vagy sárban történő vezetés, érdemes cserélnie a váltóolajat legalább 24 000 kilométerenként.

Mi jelzi azt, hogy a váltóolajat cserélni kell?

Figyelje, hogyan viselkedik a sebességváltó, amikor fokozatot vált! Csúszik vagy koppan? Különös, égett szagok, a nyikorgó vagy csikorgó hangok mind azt jelzik, hogy le kell cserélni a váltóolajat. Figyeljen a szivárgásokra, mivel ezek jelezhetik a szennyezett olajat. Ha a váltóolaja sötét és darabos, akkor le kell cserélni. Végül a világító motorellenőrzés lámpa a műszerfalon mindig azt jelzi, hogy a motorháztető alatt van valami, ami azonnali figyelmet igényel.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/