/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Száz éves sebességrekorder Fiat Goodwoodban

2014. május 16. 18:20   |   Autoblog
címkék:  

Az idei Goodwoodi Sebességfesztivál szokás szerint igazán különleges járművekkel lesz tele, a látogatók autótörténeti ritkaságokkal és felbecsülhetetlen értékű klasszikusokkal találkozhatnak. Mint ez a mindössze két példányban legyártott Fiat S76, amely 1911-ben a világ leggyorsabb autója volt. A jármű 100 év után először, június 26-án újra száguld majd.

A Fiat összesen két darab S76-ot épített azzal a kifejezett céllal, hogy elhódítsa a világ leggyorsabb autója címet a „Blitzen” Benzektől. A rekord össze is jött, 1911-ben Saltburn Sands-nél Pietro Bordino 187 km/órával megdöntötte az egymérföldes rekordot, a belgiumi Ostenede-ben pedig 1 kilométeres távon 217 km/órás sebességet ért el a kocsival. A rekordot azonban nem hitelesítették, mert a futamot nem ismételték meg az ellenkező irányban.

Az egyik S76-ot az I. Világháború után szétszerelték, míg a másik egy orosz arisztokratához került és fennmaradt. A háború után a járművet Ausztráliába szállították, ahol modernizálták. 2003-ban azután az autót egy angol úriember vette meg, aki többek között visszaszerezte hozzá az eredeti, 28,3 literes (!), négyhengeres, 300 lóerős motort. Az utóbbi tíz év az eredeti állapot visszaállításával telt, a restaurálást eredeti Fiat rajzok alapján, kínos pontossággal végezték.

Goodwoodba már ezért az egy autóért megéri majd ellátogatni.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/