/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tíz éves a négyüléses Porsche

2019. április 26. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

Tíz évvel ezelőtt a Porsche új piaci szegmensben indított modellt. A Panamera személyében a sportautó-gyártó 2009 áprilisában bemutatta első Gran Turismo autóját. A Panamera sportautóhoz méltó menettulajdonságokat egyesített egy luxusmodell kényelmével és sokoldalúságával. A Porsche eredetileg évi 20 ezer példány legyártását tervezte, de a Panamera messze felülmúlta a várakozásokat: azóta már több mint 235 ezer készült belőle. A jelenlegi, második modellgeneráció teljes egészében a Porsche lipcsei gyárában készül és már háromféle karosszéria-változatban elérhető.

Az első négyüléses Porsche prototípus

Egy Porsche négy személy számára – a vállalat több mint 70 éves történelme során a Porsche mérnökei rendszeresen visszatértek ehhez az ötlethez. Elsőként az 1950-es években, amikor a 356 alapján kényelmes négyüléses prototípust fejlesztettek. Az 530 hosszított tengelytávval, nagyobb ajtókkal és megemelt tetővel rendelkezett hátul. Ezt később újabb modellek követték, például egy 911-alapú négyajtós prototípus, majd az 1980-as években a 928 hosszított változata. Ferry Porsche az egyik ilyet saját autójaként használta. 1988-ban a Porsche újra próbálkozott a 989-cel: a négyajtós kupé két teljes értékű hátsó üléssel rendelkezett.

A hajtásról egy V8-as orrmotor gondoskodott. A 989 formatervezési megoldásai később a 993-as generációjú 911-en is visszaköszöntek. Azonban, mint megannyi modell előtte, a 989 prototípus maradt. Gazdasági okokból a fejlesztést megszakították 1992-ben.

Mirage, Meteor és Phantom: zöld út a Panamera számára

Az új évezred kezdetén a Porsche számos piaci tanulmányt és a vetélytársak elemzését követően úgy döntött, hogy ötajtós szedánt fejleszt. A luxuskategóriába való belépés a vezetőség akkori elnökének, Wendelin Wiedekingnek a szívügye volt. A kihívás pedig hatalmas volt: kimagasló vezetési dinamika, bőséges helykínálat és tipikus, jól beazonosítható Porsche karakter.

A formatervezési folyamat során három koncepció született: a Mirage, a Meteor és a Phantom. A később sorozatgyártásba került modell leginkább az erőteljes megjelenésű Mirage-ra hasonlított. Végül mindhárom formatervezési tanulmányból vettek át részeket – és a modell új nevet kapott: a Panamera megszületett. Az elnevezést egyébként a mexikói Carrera Panamericana verseny ihlette.

Világpremier egy liftben

A Panamera első hivatalos megjelenésére 2009. április 19-én került sor, nem is akárhogyan: a Porsche a világsajtó képviselőit egy igazán különleges sajtókonferenciára hívta a sanghaji World Financial Center 94. emeletére. A Panamerát egy teherlift emelte a magasba egy kimondottan a premierre készült rögzítésben. 60 ember dolgozott hosszú órákig, hogy a lift mindössze egyetlen perc alatt 400 métert emelkedjen.

Az első Panamera – belső nevén G1 – új mércét állított fel kategóriájában a sportosság és a kényelem közötti nagy átfogásával. Ráadásul tele volt innovációval: sorozatgyártású luxusautóként elsőként kapott automataváltót és start-stop rendszert. A Panamera Turbo csúcsmodell speciális légrugózással rendelkezett, állítható, több irányban kiemelkedő hátsó légterelője pedig ugyancsak különlegességnek számított. A Gran Turismo új kijelző- és működtetési koncepciójával a későbbi Porsche modellek számára is kijelölte az irányt.

A modellsorozat lehetőségeinek kínálata gyorsan bővült; a motorkínálat 250 lóerőtől 550 lóerőig rengeteg lehetőséget biztosított akár hátsó-, akár összkerékhajtással, legyen szó benzines, dízel vagy hibrid működésről. Kezdetben a szívó V6-os és V8-as motorok hatfokozatú kézi váltóval is elérhetőek voltak. A legtöbb vásárló azonban a hétfokozatú, duplakuplungos Porsche PDK váltó mellett döntött. A dízel és hibrid hajtásláncokhoz hagyományos nyolcfokozatú automata járt.

Az Executive változat hosszított tengelytávval – főként a kínai vásárlók számára – a 2013-as modellfrissítéssel érkezett meg. A motorok még erősebbek lettek, akár 570 lóerőt is rendelkezésre bocsátva. A Panamera kimondottan fontos volt a Porsche számára; a Gran Turismo új piaci szegmensben képviselte a márkát és segített a vállalat gyors piaci növekedésében Kínában.

A második generációs modell 2016-tól

A második Panamera generáció (G2) fejlesztése több irányba indult: a hagyományos és hosszított tengelytávú Gran Turismo továbbfejlesztése mellett ugyanezen az alapon egy harmadik variáns is készült, a Sport Turismo. 2017-től avantgárd formatervezése és karosszéria-kialakítása még nagyobb variálhatóságot hozott a luxus kategóriába.

A G2 egyszerre lett sportosabb és elegánsabb, ugyanakkor még tágasabb: a tetővonal lejtése hamarabb kezdődött, a hátsó egy kissé visszakanyarodott, a vízszintes hátsó lámpák pedig a márkaidentitást teremtették meg. A sportos karosszéria ismét számos új innovációnak adott otthont, mint például az új, digitalizált vezérlési és kijelzőkoncepció. Az olyan futóműrendszereknek köszönhetően, mint a háromkamrás légrugózás, a hátsókerék-kormányzás és a PDCC Sport elektromechanikus dőlésstabilizálás, a Panamera épp úgy otthon van a közúton, mint a versenypályákon. Mindezt a Nürburgring-Nordschleifén elért 7:38-as ideje is alátámasztja.

Az erőforrások hatékonysága is továbbfejlődött, miközben a teljesítményértékek még tovább nőttek: új motorok jelentek meg a kínálatban, miközben a váltásról immár nyolcfokozatú PDK automata gondoskodik. A teljesítményspektrum 330 lóerőnél kezdődik, a csúcsverzió pedig mára már konnektoros hibridként 680 lóerőt kínál.

Kelendő hibrid modellek

A Porsche a Panamerával 2011-ben indult meg az elektromos mobilitás útján. A luxuskategória első párhuzamos teljes hibridjeként a Panamera S Hybrid az akkoriban készült leghatékonyabb Porsche modell volt, amely nem mellesleg 380 lóerős teljesítményt kínált. Két évvel később a Panamera S E-Hybrid ismét vezető helyen volt a szegmensben a világ első konnektoros luxushibridjeként: 416 lóerővel és 36 kilométeres elektromos hatótávval.

A második Panamera generációnál a Porsche mindegyik változat elektromos képességeit javította. A 918 Spyder szuperautó elektromos rásegítési stratégiájával felvértezve abszolút sportautós menetteljesítményeket kaptak a hibrid modellek, miközben megőrizték hatékonyságukat – a 462 lóerős Panamera 4 E-Hybrid és a 680 lóerős Panamera Turbo S E-Hybrid csúcsmodell is létrejött. Az új megoldásokat és az innovációkat kifejezetten jól fogadták az ügyfelek, 2018-ban az Európában eladott összes Panamera modell 67 százaléka hibrid volt.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/