/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Nőtt a Peugeot e-208 és e-2008 hatótávolsága

2022. március 13. 14:45   |   Autoblog
címkék:  

A 2022-es modellévre számos ponton átdolgozta az e-208 kisautót és az e-2008 városi crossovert a Peugeot. A változtatások csökkentették a modellek energiafogyasztását, ez akár 8 százalékkal nagyobb hatótávolságot eredményez.

HyperFocal: 0

Idén pályafutása harmadik évébe lép a Peugeot városi modellpárosa, a 2020 Év Európai Autójának megválasztott Peugeot 208 ferdehátú és a vele azonos platformra épülő Peugeot 2008 szabadidőjármű. A típusok az elmúlt években töretlenül sikeresnek bizonyultak, nem utolsósorban akkumulátoros elektromos változatuknak köszönhetően.

Míg versenytársaik többsége kizárólag emissziómentes hajtáslánccal kapható, a Peugeot úgy döntött, megadja ügyfeleinek a választás szabadságát, és a villanymotort a belső égésű erőforrásokkal párhuzamosan, azok alternatívájaként kínálja a típusok vásárlóinak. A piac nagyra értékelte az elképzelést, az e-208 esetében a vásárlók mintegy 20 százaléka  dönt a tisztán elektromos változat mellett (szemben a Peugeot eredeti, 10-15 százalékos ambícióival). Ennek köszönhetően a Peugeot e-208 és e-2008 a tavalyi évben együtt az európai BEV-piac csaknem 6 százalékát  tudhatták magukénak, nagyjából 60:40 arányban osztozva az eladásokon.

2110046-ssf0vwffca

A sikeres formatervű típusok folyamatosan erősödő eladásai nem tették szükségessé a modell mélyreható esztétikai frissítését. A Peugeot ezért a 2022-es modellévben változatlan megjelenéssel forgalmazza az e-208-ast és az e-2008-ast, amelyek a márka kínálatának legmarkánsabb, tekintélyt parancsoló „fénykarmait” alkalmazva továbbra is messziről felismerhetők.

Ugyanakkor a vállalat szüntelenül tökéletesíti típusainak műszaki tartalmát, és most több fejlesztést egyidejűleg bevezetve még vonzóbbá teszi városi villanyautóit. Az elektromos járművek legfontosabb jellemzője 2022-ben is a hatótávolság: az ügyfelek vásárlási döntésében kulcsfontosságú, hogy mekkora távot képesek megtenni az akkumulátor két feltöltése között. A Peugeot ezért erre a területre összpontosított, és három fontos újítással javította típusainak eleve kedvező teljesítményét.

A gyártó beszállítóival együttműködve mostantól új, különösen kis gördülési ellenállású abronccsal szereli fel mindkét típusának elektromos változatát. Az A+ besorolású abroncsok 16 (Peugeot e-208), illetve 17 (Peugeot e-2008) colos méretben állnak rendelkezésre; a módosítás a vezethetőséggel kapcsolatos egyéb jellemzőket (a rugózási komfortot, a gördülési zajt, az iránytartást, a féktávolságot) nem befolyásolja.

PEUGEOT_CPMARK01_2019_2008_021_DI803_NF01

Egy másik fontos fejlesztés a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer továbbfejlesztése. A technológia elvileg nem új, az autóiparban azonban az elektromos autók elterjedésével kezdett általánossá válni. A készülék egyfajta fordított hűtőszekrényként működik: hőt von ki az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből, és azt magasabb hőmérsékletű helyen adja le. Mivel az elektromos autók fűtőberendezése is elektromos energiával üzemel, a hőszivattyú alkalmazásával jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás.

A Peugeot ezt az új technológiát a szélvédő felső részén elhelyezett páratartalom-érzékelővel egészítette ki. Az új szenzornak köszönhetően jobb hatásfokkal vezérelhető a klímaberendezés működése, illetve optimalizálható a belső levegőkeringetés alkalmazása: minél kevesebb, kívülről beszívott hideg levegőt kell ugyanis felmelegítenie a fűtőberendezésnek, annál több energia marad a villanymotor hajtására. Ezek az egymást kiegészítő fejlesztések mindenekelőtt pont azokban a téli hónapokban csökkentik érdemlegesen az energiafelhasználást, amikor az alacsony környezeti hőmérséklet egyébként is hátrányosan érinti az akkumulátor energiamegtartó képességét.

PEUGEOT_CPMARK01_2019_2008_023_DI803_NF01

A harmadik változás a hajtáslánc mechanikus szerkezetét érinti. A Peugeot mérnökei módosították az egyfokozatú erőátvitel áttételét, ami mindenekelőtt nagyobb sebességeknél csökkenti a fordulatszámot, ami hatványozottan javítja a hajtáslánc hatásfokát. A hajtáslánc egyéb elemei – beleértve a 100 kW (136 LE) teljesítményű, 260 Nm forgatónyomatékú villanymotort és az 50 kWh kapacitású akkumulátort is – nem változtak.

Az összehangolt fejlesztéseknek köszönhetően a Peugeot e-208 az eddigi 340 helyett 362 kilométert (+22 km) képest megtenni egy teljes töltéssel, míg a Peugeot e-2008 320-ról 345 (+25 km) kilométerre javíthatta a WLTP norma szerint mért, szabványos hatótávolságát. Az előbbi 6,5, az utóbbi 7,8 százalékos javulást jelent.

Ami a valós használatot illeti, az elektromos járművek sajátosságaiból adódóan a városi forgalomban mért hatótávolság jellemzően kedvezőbb, mint a vegyes üzemet feltételező WLTP szabvány szerinti értékek. Sűrű forgalomban ezért még markánsabban érvényesülnek a fejlesztések előnyei, különösen a téli hónapokban, amikor a fent említett hőszivattyúnak és páratartalom-szenzornak köszönhetően érdemlegesen csökken a fűtő- és klímaberendezések energiafelhasználása. A Peugeot becslései szerint ilyenkor akár 40 kilométerrel is többet utazhatunk az akkumulátor egyszeri feltöltésével.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/